SEVR Finance

SEVR_logo_WHITE

Vad gör en Business Controller? Vi förklarar rollen

Du kanske ställt dig frågan: Vad gör en business controller i sitt jobb dagligen? I korta drag kan man säga att en business controller har som huvudsaklig arbetsuppgift att analysera ett företag från olika perspektiv för att därefter kunna ta fram strategier för hur företaget bör leda sin verksamhet framåt. Man kan se det litegrann som en verksamhetsutvecklare.

Men de yrken som ingår i controller rollen kan vara flera. Dessa två olika rollen kräver olika spetskompetens och utbildning och innebär olika arbetsuppgifter.

Den första huvudrollen är en så kallad Financial Controller. De har en djup finansiell kompetens och besitter analytiska förmågor. Detta gör att är duktiga på att analysera ett företags uppsjö av siffror för att därefter summera det sammanställda ekonomiska läget till exempelvis ledningsgruppen och bolagets chefer.

Vad gör en business controller i sitt jobb

Men vad gör en Business Controller då?

Men vad gör en business controller jämfört med en finansiell controller? Den andra rollen, som på svenska kan kallas verksamhets controller, har flera ansvarsområden. Deras primära uppgift är att ställa in siktet på framtida mål och planer samt hur företagets bransch kan komma att utvecklas över tid. De är således inte enbart låsta på konkreta siffror och nyckeltal.

En business controller har en viktig roll på större företag där det finns många olika avdelningar, t.ex. marknadsavdelningar och säljteam. En business controller är inte begränsad till att jobba i privata eller noterade bolag utan kan också finna sin plats hos statliga myndigheter.

Vad utmärker en Business Controller och verksamhetsutvecklare?

Många människor som vill jobba som Business Controller har en utbildning inriktad på ekonomi – med fördel företagsekonomi. Man brukar säga att detta typ av yrke kräver en ständig nyfikenhet samt förmåga att kunna förstå verksamheten i flera led. Det är likaså viktigt för denna roll att kunna hitta rätt strategier som på ett positivt ökar lönsamheten i bolaget – både nu och på lång sikt.

Så är du på jakt efter en interim Business Controller? Då kan vi på SEVR Finance hjälpa dig vidare. Hos oss kan du även få hjälp att ta in andra nyckelroller såsom en interim ekonomichef, CFO eller en interim manager med ledarskapsförmåga.

Sök jobb business controller

Vi hjälper dig att hitta en business controller

Vi hjälper dig hitta en business controller

Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

+46 721 746 671
hello@sevrfinance.se

Kungsportsavenyn 21, 411 36 Göteborg
Katarinavägen 15, 116 45 Stockholm
Storgatan 25, 831 30 Östersund